Sunday, October 30, 2011

Kami Punya Suka Suki Waktu Hingusan Dulu...

aku bosannnnn! sumpah dengki tgok budak2 pi skolah..aku pun nak pi skolah jugak! wuu~ klau x silap aku, waktu2 mcm ni biasanya budak2 skolah dah habes exam, kot..hehe~ ni yg membuatkan aku teringat akan smua toys n games yg kami main time skolah rendah dulu..sape 'kami' tu?? 'kami' tu merujuk kpd kawan2 skolah rendah aku lahh..antara member2 yg melekat dgn aku since darjah 2 smpai lah darjah 6 dulu mestilah Megat, Faiq, Mirza, Nur Faris, Azhan, Nukman, Ameer, Afiq Meli, Naim, Ramzan, Asyraf Mazlan, Naszri, Habib, Yeoh, Thunesh n baaaaanyak lagi yg aku x ingat..hoho! dulu rase mcm SK King Edward VII (1) tu kitorang yg pnya ah..tiap2 tahun msti ade je toys n games yg jadi ikutan kitorang..x kisah lah if bnda tu pmainan klasik, ataupun toys yg agak moden..smua kitorang main, MWAHAHAHA! xD

meh aku list up smua toys n games yg kitorang main kat skolah wktu kecik2 dulu..hoho!

1. Super Yoyo


salah satu pmainan yg dikeluarkan mngikut siri anime Jepun yakni "Super Yoyo" sniri ah..rase mcm org bodoh je bila pikir balik yg aku pnah main bnda nih.. ==" TAPI, i do knew some of the yoyo tricks..mwahahaha! tricks bodoh2 je lah..hoho! seingat aku lah kan, kitorang main time darjah 4 dulu..tapi xde lah smua org main, golongan nerd2 je yg main..aku lah tu, bangga gila ah! hahak! wktu tu, Nur Firdaus lah yg paling pro..aku blaja yoyo tricks pun kat dia..tapi leceh main yoyo nih..1st, mudah rosak..pnah skali aku hayun ke arah lantai utk buat trick "long sleeper", aku terhayun kuat2 smpai terhentak yoyo tu kat lantai..BAMM!! berkecai trus, sobs sobs~ 2nd, klau hangpa x pandai buat tricks, jgn harap lah yg hangpa dpt bseronok main menatang nih..
ni lah rupa Super Yoyo..alahh, mcm yoyo biasa je pun..
reaksi aku bila yoyo tu dah jahanam.. =="


2. Beyblades
yg ni pun pmainan yg berasaskan anime Jepun..wktu tu kitorang darjah 4 klau x silap aku..main bnda ni mcm main gasing ah..bezanya, bnda ni senang nak pusing berbanding gasing..trust me, Hitler yg lembam pun sah2 bleh master main Beyblades nih..lagi satu, Beyblades ni dia pnya design style ah..mmg sesuai dgn sifat naluri kebudak2an kami time tu..hahak! actually, pmainan ni ade gelanggang dia utk battle between dumbasses..tapi sbb gelanggang tu payah nak dpt, ade sesetengah mgkuk hayun main kat dlm kotak atau pun kuali..PFFTTTTT!!! best woo battle, sbb bila Beyblades ni berlaga sesama sniri, depa akan klua percikan api coz kabad yg tersedia kat sisi Beyblades tu sniri..style kan? huhu~ tapi bnda ni senang jahanam..
Beyblades yg cool n stylo!!! aku rindu hangpa smua..sobs~ TT__TT


3. Kereta dash
bnda ni x sama mcm kereta control tau..bnda ni bleh jalan straight ja, ataupun ikut shape trek yg dia lalu tu..best main kereta dah nih..lagi2 klau racing dgn kawan..zaman kegemilangan pmainan ni wktu darjah 3 n darjah 4 kot sbb wktu tu lah cite anime Jepun "Let's & Go" tgh feymes..tapi dulu xde sapa2 pun yg ada trek utk kereta dash nih, tu pasai kitorang main kat dlm longkang..hahak! tapi longkang yg wangi2 je lahh..

Cyclone Magnum..dlm anime tu, speciality kereta ni ialah dia bleh jadi laju gilababi kat jalan lurus..yup, anime tu menipu sbb in real life, kereta ni still slow mcm siput oink oink..
Hurricane Sonic..dlm anime tu, depa gebang jugak..kononnya kereta ni paling laju wktu kat ruangan selekoh..in real life, smua kereta wajib tsangkut kat selekoh.. =="


4. Kad Yu-Gi-Oh
yg ni pmainan pkai kad based on the Japan anime, "Yu-Gi-Oh"..pmainan ni style jugak ah sbb ade almost 1000 kad yg blainan power..Yeoh slalu suka main pmainan nih..since darjah 3 smpai lah form 2..aku pun rajen gak main Yu-Gi-Oh nih..tapi aku main kat umah..waktu petang2, Nukman slalu mai umah aku..kitorang main bnda ni je kat beranda umah aku..hahak! aku dgn dia, dua2 xmau mngalah wktu main kad Yu-Gi-Oh nih..

variasi kat Yu-Gi-Oh yg terdiri drpd 3 kategori iaitu monster, magic n trap..

5. Melon
okkehh, hangpa jgn pikir yg kitorang tau main pmainan based on anime Jepun je yaa..kitorang pun ada main galah panjang gak..tapi kat skolah kitorang mentioned pmainan tu sbagai 'Melon'..slalu main pmainan ni wktu balik skolah..masa mnunggu parents atau bas smpai, kitorang main ramai2..tmpt yg jadi gelanggang msti lah kat tepi kantin coz kat situ ade satu area yg aku rasa diwujudkan utk pggemar Melin..hahak! skrg ni aku rasa mcm nak call smua kawan2 lama aku n ajak depa main Melon..wee~ :D

aku xtau nak buh gmba apa, aku buh je gmba rajah sengal nih..hoho!


6. Aci Duduk
yg ni salah satu pmainan spanjang zaman..sbb apa? sbb dari darjah 1 smpai lah ke darjah 6 kitorang main..hahak! smua org tau mcm mana nak main bnda nih, sooooo simple..tapi hampeh! dulu aku ni lari slow, so slalu aku je yg jadi chaser..klau x pun, msti aku yg duduk dulu..haih~ tapi aku syiok klau Habib jadi..hahak! heaven gila ah! senang nak lari drpd dia sbb dia ni slow lg drpd aku..sambil smua org lari, kitorang jerit "Habib gay! Habib gay!"..ksian dia, PFFFTTTTT!!! ada satu kali wktu darjah 3, Habib tjatuh kat pokok hiasan wktu kejar kitorang..smpai skrg ada kawah kat pokok tu, bhahaha! xD

aku benci situasi nih..! =="


7. Kad Tepuk
yg ni mmg satu fenomena kat seluruh Malaysia i guess..Faiq, Ameer, Nukman dgn Naim mmg sangap habes dgn kad tepuk nih..aku ingat lagi Nukman tunjuk kat aku kad tepuk dia yg penuh dlm satu tupperware besaq..Faiq pulak klau main, tooodiaaa! serupa mcm berperang nuhh! slalu lpas habes exam, DAM! BAM! DUM! bunyi2 org main kad tepuk ni je yg kedengaran kat dlm skolah..tapi pmainan ni agak haram, sbb sejibik mcm judi..loser kna bg kad tepuk yg dipertaruhkan kat winner n i was like, WATTAHECKKK??? x best main bnda nih sbb saket tgn dok hentak2 kat lantai..wuu~ TT-TT

rupa kad tepuk..murah je bnda nih..50 sen klau x silap aku..skali beli, bleh dpt around 20 - 40 kad..slalu beli kat apek yg bniaga kat dpn skolah..aku benci apek tu, grr!


posisi tgn yg sempurna sblom tepuk kad2 jahanam tu..

8. Tudung Botol
kitorang x selak tudung mana2 budak pompuan yg bnama Botol yaa..yg ni pmainan jentik2 penutup botol kaca..org lain sebut "tutup oren", tapi org hebat mcm kitorang nih sebut "tudung botol", lagi style..huhu~ dapatkan 5 tudung botol, pastu main ramai2..mmg best ah..wktu ni lah masa yg paling sesuai utk rapatkan diri dgn kawan2..pmainan ni pun same je kefenomenaan dia dgn kad tepuk tadi tu..cuma pmainan n start agak lmbt, darjah 2 klau x silap aku..main bnda ni memerlukan skil tahap dewa! kna pndai putar supaya tudung botol x bterabur jauh2 sgt..kna pndai jentik tudung botol yg jauh atau tsembunyi akibat drpd bodoh sgt x pndai putar..kna pndai lambung dan tgkap bnyk2 utk markah penuh iaitu 10 setiap sesi..n kna pndai maths utk kira markah.. =="

masalah biasa yg player biasa hadapi wktu main..duhh!


9. Lastik Kertas
oyeahh! perasaan stim kpd sape2 yg bjaya lastik, n kesakitan yg x terhingga kpd org yg kena lastik..simple je nak main lastik kertas nih..bahan2 yg diperlukan ialah getah dan kertas yg gila oink oink pnya bnyk..lipat kertas tu bagi jadi kecik2, selit kat getah n tuju kat org2 yg hangpa benci..hahak! wktu darjah 5 dulu, kitorang main perang2 pkai lastik getah nih..aku slalu geng dgn Faiq..oyeahh! satu platun msti ada 3 atau 4 org..buat peluru bnyk2, n 'sedekahkan' kat pihak lawan..wee~ kitorang main kat tgh2 padang..aku ingat lg Afiq Meli target kat mata aku..nseb baik aku x buta! kna revenge bila jmpa dia nnti, MWAHAHAHA! wktu form 2, kelas aku bperang teruk dgn kelas sebelah..war yg bterusan slama 3 bulan..mmm~ sweetness.. ;)

ramuan2 utk kesakitan tanpa batasan.. :p


cara tbaik nak edar kesakitan tanpa batasan kat member2.. x)


10. Bola Kertas
wktu darjah 5 dulu, kitorang main bnda alah nih..pmainan ni seolah2 mcm kita cipta team bola kita sniri..amik manila card, gunting bg jadi bntuk petak n lipat dua..buat bnyk2..manila card ni jadi player kita, n bola pulak buat je pkai kertas kecik yg digumpal2..pastikan player kat blkg bola, n tekan kuat2 player tu..nnti mlayang lah bola tu..senanggg~
bola slalu hilang bila 'player' shoot jauh2 sgt..


11. Bola Cop
best gila khinzir main pmainan nih..cara dia senang je, pi cari sekumpulan dungu n sebijik bola tenis..pastu hangpa main lah tuju bola tenis tu kat sapa2 yg hangpa benci, hahak! tapi org yg pgang bola x bleh bgerak..klau ketegaq nak bgerak jugak, dia kna lantun bola tu kat lantai..mcm basketball lah kan..dulu main pmainan ni kat padang..best! pnah skali tu, kitorang main kat dpn computer lab wktu mlm time darjah 6..yep, wktu mlm coz time tu ada preb mlm..hoho! malang x berbau, guru besaq skodeng kitorang n sound kitorang..demm!

this is the source of fun, madness n endless pain..mwahahaha! xD
aku paling benci klau depa lari jauh2 wktu aku pgang bola.. =="


12. Pemadam
ni lah terminator kpd kebosanan!!! MWAHAHAHA! dgn berbekalkan sorang satu pemadam, kitorang bleh main "wrestling pemadam"..jyeahhrung~ u heard me bebeh, pemadam yg berwrestling..pkai satu jari, tekan pemadam tu smpai dia bgerak n tindih pemadam yg lain..kejam kan? ni lah kebrutalan n keganasan WWP (World Wrestling Pemadam)..agagaga! kitorang bleh gak sumbat paku tekan, grafit pensil atau dawai kokot utk improvise pemadam tu supaya jadi Bleyblade..jyeahhrung~ ganas siot! 65SG pmainan bdasarkan pemadam nih..MWAHAHAHA! xD

smackdown pemadam tu klau hangpa nak menang, oyeahh!


bleh main ala2 Royal Rumble, tag team atau handicap match..


sumbat bnda2 yg tajam kat pungkoq pemadam n walahh! it's a Beyblade now! :D



13. Main Tiang
sblom hangpa mula bpikiran x senonoh, kitorang xde bakat buat pole dance yaa..kitorang just main aci tiang, from darjah 2 saaaaampailah darjah 6..best siot main pmainan nih..kpd smua ngokngek yg x pnah main lgsung pmainan nih, meh aku explain sikit mcm mana nak main..1st of all, cari tiang bnyk2..pastikan jumlah tiang tu lg bnyk drpd jumlah pemain..yg chaser, keje dia mcm biasa ah, kejar smua mgkuk2 hayun tu..yg kna kejar tu pulak hanya bleh selamat klau depa pgang tiang tu..alaa, same mcm aci duduk ah, bezanya hangpa x yah buat posisi kotor tu..hahak! tapi, smua player x bleh pgang tiang pada masa yg sama..x aci lah kat yg jadi chaser tu, bjanggut dia nak tggu hangpa lepaskan tiang tu..dan x bleh ada lebih drpd sorang player pgang satu tiang yg sama..aku ingat lg main game ni wktu balik skolah..smentara dok tggu parents atau bas smpai, kitorang mluangkan masa dgn pmainan berprestij tggi nih..balik umah je, msti bju basah sbb peluh, bau masam2, tgn pulak kotor dgn kesan cat tiang tu..mmm~ sweetness! xD
ni lah yg akan jadi klau hangpa smua pi pgang tiang pada masa yg serentak..


hoho! terkenang aku kat sgala kisah silam..sobs~ i ain't crying u demmit! sobs~ :']


Thursday, October 27, 2011

10 Fenomena Aneh dalam FB

Okkehh! Aku pakai FB ni x de lah lama sgt..baru je setahun lebih..tapi, tempoh mase tu dah cukup lama utk aku perhati fenomena2 aneh kat dlm FB nih! Jyeahhrung~ nak tau apa fenomena2 aneh tu?? Meh aku story sikit..

1. Self-liker
Oyeahh! Mesti ramai yg dah jmpa fenomena aneh ni kan? Fenomena ni tjadi bila ade sorang mnusia ni terlalu prasan dgn diri dia smpai dia ter-like status or gmba dia sniri..yepp, aneh gila aku tgok mnusia mcm nih..barangkali mungkin depa sedih xde sapa2 nak like status depa yg x menawan, tu pasai depa like sniri..but for me lah kan, aku rasa depa nih ada masalah ingatan..maybe depa ada Alzheimer atau amnesia..lpas depa post status tu, tiba2 depa tlupa yg tu ialah FB depa sniri..lantas depa ter-like status yg baru di-post tadi..PFFTTTTT!!! Kamon lahh, hangpa breakfast makan semut bnyk sgt ka??

2. Langau attracter
Langau yg aku maksudkan nih bukan lah lalat yepp, tapi manusia2 yakni kaum lelaki yg slalu tergila2kan najis wangi yakni pompuan cantek yg gedik..mcm mana najis wangi ni bleh attract langau2 yg dia sniri x kenai?? Well, simple je..najis wangi ni buh je gmba2 alam yg sexy2, contohnya mcm bukit bukau yg mjadi ladang kismis dan jugak lurah2 bukit tsebut..kadang2, najis wangi ni akan update status yg gedik mcm nih:
“urmm, sape nak couple dgn aku eh? Ade x mane2 boys yg nak org mcm aku nih
Okkehh, aku hampir nak tmuntah taip bnda alah tu tadi..ughh~ n then, x smpai 0.06 saat, dtg lah langau yg sedia menge-like status tu n mula lah comment mcm “awak jadi lah awek saya”, “eh? X kan lah org cantek mcm u nih de sape2 yg nak?” atau yg lagi teruk, “meh hisap i pnya”..demm! Kamon lahh, memalukan kaum Adam sungguh!

3. Google translate, please!
Yg nih satu lg fenomena aneh..slama aku hidup kat Malaysia nih, aku tau loghat negeri2 blah utara mcm Perak, Penang n Kedah..aku jugak baru blaja longat2 negeri Kelantan dgn Terengganu..aku gak bleh paham loghat2 negeri yg lain sbb aku tau loghat tu wujud sejak zaman bzaman lg..tapi! Tapi awat ada loghat nih yg payah sgt aku nak paham..biasanya aku nmpk loghat ni kat status org pompuan..depa tules ala2 mcm ni ah:

“aduwh! Bwasier plux dawh..sapew yunx leyh tolong aqu gie spital nieh? Ta adew manew2 membew yunx leyh tolong hantaw aqu skunx nieh kew? Tolong lawh, aqu caket cangat2 nieh..lmew aqu tahan caket nieh..”
nokkharrommm!! Ptut lah member2 dia xmau tolong, sbb member dia pun x tau yg status ni status mintak tolong..depa ingat ni status mintak penerajang..kamon lahh, kitorang ni just manusia yg normal, x paham bahasa2 primitif nih! Haiyor~ puas kitorang try detect language kat Google Translate, tapi x jmpa2 jugak! Huu~

4. Gumuks
Yg ni, aku xtau awat depa suka terlalu merendah2 diri..biasanya org pompuan akan buh caption “gumuks” kat gmba depa sbb nak habaq yg depa ni kononnya dah gemuk la..kononnya lahh..padahal saja ja nak tarek perhatian org, suh org comment yg depa ni slim lah, lawa lah, cun lah..hadoyai~ kan lah hangpa desperate sgt smpai nak tarik simpati org?? Ish ish ish..klau lelaki pulak, depa msti buh caption “x hensem”..PFFTTTTT!!! Kadang2 tu, org pompuan akan buh ni kat status depa:
“Aku tau lah yg aku ni x secantek kau!”

Pastu mai lah langau2 yg sedia menceriakan hati si najis wangi dgn meng-comment “u lah pompuan yg paling cantek” n so on..utk pompuan tu, well, her plan succeeded, bravo! Aku sgt2 geli dgn org mcm nih..kadang2 tu, ade yg buh status seolah2 mcm dia tu dipulau org sbb kekurangan diri sniri..kamon lahh, even pengemis pun ada harga diri yg lagi tggi drpd hangpa tau..


5. Sombong, bongkak, riak dan takbur
Tijah Kiut
Siti Cutey Gurl
Minah Cumil
Berikut ialah nama2 org yg suka riak i perhaps..depa ni suka prasan kiut..padahal x! Depa dok lah buh nama selingan yg kiut miut, pastu buh DP awek cun mana ntah..langau2 pun pi lah add depa..lpas tgok gmba sbnar depa, puihhh! Mcm jebon! Bukan nak mngutuk ah tapi nak perli..kamon lahh, please be yourself! X yah lah nak buh nama2 yg x setanding dgn diri hangpa sniri..tau x betapa bnyk lelaki2 budiman yg tmuntah baca nama hangpa nih, tmasuk aku!? Bluwerkkk!!!


6. Promoter
Promoter nih bukannya mcm promoter Maxis broadband yaa..ni ialah golongan manusia yg x henti2 promote diri depa sniri..contohnya mcm ada mangkuk hayun ni buat page kat FB bkenaan dgn blog dia..yg ni ok lagi..pastu tiba2 dia dok post kat wall dia, suh org like..x cukup dgn tu, dia pi IM member2 dia ckp “tolong lah like page ni ye :)”..siap ada smiley lg tu! Padahal dia paksa org like page sengal dia tu..kamon lahh, biar lah page yg hangpa buat tu di-like org sbb kandungan dia, bukannya sbb hangpa dok merayu2 suh org like..hangpa xde maruah ka?? Ada lagi yg dok kalut suh org like gmba depa, like status depa..kadang2 tu utk contest tertentu..haiyor~ ni bukan cara utk dptkan popularity, tapi ni cara terbaik utk dptkan suatu jenis penerajang drpd aku! Grr!


7. CAPS LOCK
MAK AIH! YG NI MMG FENOMENA YG BNYK MENGGUGAT KESIHATAN MATA WARGA FB..AKU XTAU LAH AWAT GOLONGAN CAPS LOCK NI RAJEN SGT TULES BESAQ NIH.. ADAKAH SBB BUTTON CAPS LOCK DEPA DAH JAMMED? ATAU ADAKAH SBB DEPA BAJET SMUA ORG KAT FB NIH RABUN2 BELAKA? KAMON LAHH, X AMIK MASA ATAU USAHA YG BNYK PUN UTK TURN OFF CAPS LOCK BUTTON TU..

8. Invite sana, invite sini
Yang ni pun agak menaikkan kemarahan smua warganegara FB..please lah jgn invite main game FB yg pelik2! Hangpa x kesian ke kat member2 hangpa yg dpt 4 – 5 invitation tiap2 kali dia bukak FB?? Farmville, Cityville, Petville, Ninja Saga, Sims Social, Mafia Wars n bnyk lagi ah..kamon lahh, penuh notifications kitorang sbb bnda2 ni smua je..klau invite skali dua tu utk one particular game tu, acceptable ah..haih~ aku xtau awat depa sangap sgt main game yg sama tiap2 hari kat FB..hmm..

9. Pompuan sopan santun
TETT! Aku maksudkan yg sebaliknya yepp..pnah x baca status mana2 pompuan kat FB yg suka maki hamun org lain?? For me, otak depa ni berada di paras yg lagi rendah drpd buku lali aku..kamon lahh, hangpa tu org pompuan..girls need to be softer n much more gentle..tapi ni x! Klau ade mana2 org yg tegur sikit, mula lah klua pkataan2 indah dari mulut depa..hangpa tau x yg pcakapan sesorang tu mlambangkan personality dia sniri? U should be ashamed of yourself! Buat malu mak bapak hangpa ja klau depa tau! Hmphh!

10. Delete meng-delete
Fenomena yg ni ada kna mngena dgn yg atas tadi..gaduh sikit jek, mula lah nak delete..lpas delete, hangpa puas hati ke? Bleh slesaikan masalah ke? Duhh, cuba lah bsikap bijak sikit..buat malu kaum Hawa je tau..ade sesetengah tu lagi lah mangkuk! Depa gaduh2, pastu yg sekoq ni block yg sekoq lagi tu..pastu dok hebah2 kat FB ckp:
“hahaha! Amik kau pompuan x guna! Kau nak tackle BF sengal aku nih, padan muka kau kna block dgn aku! U such a b*tch!”
Okkehh, hangpa dah block org tu, pastu hangpa still nak maki2 dia..kamon lahh, bukannya dia bleh baca apa yg hangpa maki2 dia nih..ngekk!

Amacam? Kagum x dgn fenomena2 aneh kat dlm FB nih? Ade blambak lg fenomena2 yg lain, tapi aku buh yg nih je lah buat masa nih..aku tau, msti ada sesetengah drpd hangpa yg pnah tgok fenomena2 ni dgn mata kepala hangpa sniri..aku pun tau msti ada jugak yg terasa..well, aku mmg nak bg hangpa terasa pun! Agagaga! xD Kamon lahh.. 

Tuesday, October 18, 2011

A Journey of "Koyak Kot", "Nak Berak Ah" & "Lambat"

oh yeahh, hari Ahad lepas yakni 16/10/2011, aku n the gang pi lah panjat Bukuit Larut..bukan ape, bosan gila b*** ah dok kat umah nih! aku bajet nak ajak ramai2 panjat skali, tapi hampeh! budak2 matrik x habeh lagi, budak2 form 6 pulak tgh exam..hasilnya? 4 orang je yg pi yakni aku, ZulFaris n Mirza (tu pun mangkuk hayun ni naik x sampai separuh)..

tapi knape title entry ni aku buh pelik sikit?? bhahaha! puncanya sebab perihal masing2 ah.."Koyak Kot" tu dialog yg si Zul dok lahhh ulang bnyk kali sebab seluar dia literally tekoyak! besaq gila ah, orang buta huruf pun bleh nampak kot..aku tnya dia, "Tekoyak wktu baru smpai tadi ka?"..dia jawab, "X ah, tekoyak kat umah tadi..haha!"..bongokkk! pi la tukaq awal2 kat umah klau dah tau seluar tu blobang besaq.. =="

yg si Faris pulak LAMBAT nak mampos! janji nak btolak pkul 8.30am, last2 dia mai pkul 9am! ni lah namanya janji Melayu..nseb baik aku ni ade mix sikit, hehe~ yg "Nak Berak Ah" tu ofchoss lah aku.. ^^" x tau knape, bile klua pi mane2 je msti aku saket perut..nseb baik aku dapat tahan wktu 8km naik n 8km turun tu..fuhh~

ni ade lah gmba yg Faris sempat snap..ksian Mirza, gatai pong sgt nak turun awal, gmba dia ade sikit2 je n he missed all the fun..hoho~
batu penunjuk yg smemangnya mnunjukkan bahawasanya ada lagi 8km utk ditempuhi..energy level time nih mstilah 100%..hoho! :D
nampak x vines kat belah kanan tu? air yg mngalir dari situ bleh "dimakan" (bak kata sorang pakcik)..dah bnyk kali aku try cari kpala paip utk tutup air tu, tapi x jumpa2..haih~
ada 1 kali tu, aku, Zul n Faris lalu kat depan skumpulan lelaki n pompuan yg berbaju hitam (tu pasai kitorang pggil depa Geng Hitam)..tiba2, sorang pompuan ni bgun n hala sebungkus Corntoz kat depan Faris..pompuan tu kata, "Nak?"..pastu Zul tuding jari pi kat aku n ckp "Dia nak.."..aku blur, aku ckp "Haa, dia nak..?"..pastu dgn slambernya pompuan tu alih Corntoz tu pastu hala ke arah kawan, dia ckp "Eh? Bukan kamu lah..haha.." sambil giggles..Faris dah segan, dia pun speedwalk..aku follow blakang dia, tggal Zul yg terpinga2 kat blkg..demm u! aku rasa pompuan tu pekena kitorang..basterd pnya Geng Hitam!

aku rasa, ni lah satu2nya moment Mirza dgn kitorang..sbb lpas bareng puas2, dia pi turun balik..tu pun gmba ni jadi mnarik sbb ade kewujudan sorang apek misteri yg turut mnemani Mirza bareng skali..kekeke~ :p
time ni puas menketedarah sandwic sardin yg mak Mirza bekalkan..hoho~ trimas makcik! jasa mu akan senantiasa dikenang.. ;)
seriously, aku ade black belt dlm taekwondo..
time ni aku bajet nak charge power jump pastu lompat tggi2 n then glide mcm Alex Mercer buat dlm game Prototype..tapi Zul x bagi, dia kata aku x unlock glide abilty lg sbb aku x cukup evolution points..haih~ :(
aku tertanya2 apa yg si Zul buat kat situ time aku tibai road divider yg kuajaq nih.. =="
mat bunga? oh yeah, u bet we are..agagaga! xD
gmba yg agak gay.. =__="
aku pun x tau awat depa posing mcm tu.. ^^"
err, three idiots??
aku dpt tgkap jin panda, mwahahaha! xD
when the sign read "BUNYIKAN HON", we literally bunyikan our own hon..HONNN!!! :O
dah smpai! mission accomplished!
penattttt..!!!!!
okkehh, aku x tau awat Zul smangat sgt nak lompat bnda nih..
pastu pi buat planking.. =="
Jabatan Kesihatan fogging Bukit Larut time kitorang turun?? kabusss!!
lepak jap sambil buat muka oink oink smentara tggu hujan reda.. (=oo=)
yg ni feveret aku! wktu parking motor, aku suh Faris telangkupkan helmet dia, takut kang hujan, air btakung dlm helmet..dia buat je lah..ntah mcm mane wktu turun tu, helmet dia berada dlm posisi mcm nih..n guess what? ade kolam! bhahaha! xD
anyway, aku enjoy gila ah walaupun kaki ni still saket lagi..huhu~ aku ajak dekat 10 org, tapi last2 3 org jantan sejati je yg mampu naik 8km, turun 8km..basterddd!

Che Bakaq Episod 03

Okay, kejadian ni jadi time aku nak habiskan sesi hafazan surah Yaasin dengan Che Bakaq. Aku dah tak berapa nak ingat macam mana benda ni jadi, tapi lebih kurang mcm ni ah.

Che Bakaq: Namo gapo?

Aku: Afiq Faisal, ustaz. (Sambil dok kat depan Che Bakaq.)

Che Bakaq: Ni, gapo dio hok tak habis lagi? Bacaan ko?

Aku: Eh, bukan lah, ustaz. Saya dah habis buat bacaan Yaasin sebelum cuti raya dulu. Sekarang ni nak habiskan hafazan je.

Che Bakaq: Hmm, oghe lain dah habis menghafaz, kamu baru nak start hari ni? Haha!

Aku: (Grr! Hari tu dia yang suruh aku baca separuh, sambung separuh lagi lepas cuti raya.)  Tak lah, saya dah baca separuh sebelum cuti hari tu.

Che Bakaq: Okay okay. Haa cepat la baca.

Aku: Oh. Ahem. Bismillahirrahmanirrahim. Innamatun--

Che Bakaq: Baru potong rambut ko? Haha!

Aku: (Wattaheck? Awat tiba-tiba nak ungkit nostalgia lama? Aku tengah baca ni, jangan lah sailang. Karang pacing aku lari, terus tak ingat.) Haa? Oh, hehe.

Demm! Aku harap sangat-sangat yang sem depan aku takkan jumpa dia. =="

Friday, October 7, 2011

Che Bakaq Episod 02

Haa, ni ada 1 lagi kes dengan the legendary Che Bakaq. Waktu ni Che Bakaq buat kelas malam, untuk bagi perabeh segala syllabus CTU101. Kelas ni diadakan kat satu auditorium besaq sebab ada kelas lain nak join sama. Nak dijadikan cerita, malam tu aku dengan 3 orang member aku pakai baju melayu. Al maklum lah, Che Bakaq ni agak steady sikit orangnya. Aku pernah tengok Apis pakai baju Melayu time kelas malam dulu dan Che Bakaq okay je. So, aku pun hasut la si Wan dengan Ronny supaya pakai baju melayu jugak.

Masuk je kat dalam auditorium, kami 3 orang manusia je yang berbaju melayu termasuk si Apis tu. Nak dijadikan kebetulan, kitorang berempat dok dalam satu kelompok kat seat yang agak depan. Bila Che Bakaq masuk je dalam kelas, the lesson begins! MWAHAHAHA! (dah jadi mcm horror movie pulak dah nih)

Tengah dok leka dengar Che Bakaq mengajar, tetiba je dia sentuh soal hari raya. Al maklum lah, kelas tu diadakan around 3 minggu lepas hari raya Aidil Fitri. Dia dok lah cakap yang raya ni patut disambut sehari je, bukannya seminggu. Raya ni disambut semata-mata untuk meraikan keupayaan umat Islam untuk menahan kelaparan dan hawa nafsu. So, I'm okay with his lecture lah kan. Tapi tetiba je dia cakap;

"Kito jange jadi macam sesetengah oghe yang sambut raya sebulan, tapi puasa tak cukup sebulan. Mace contoh dio dok paka baju raya walaupun raya dah habis."

Semua orang dalam auditorium tetiba gelak. Aku pun macam;

"What the hill dengan depa semua ni? Yang dok tetiba gelak ni pasaipa?"

Aku usha baju aku, usha baju Apis, usha baju Wan dengan Ronny and then baru lah aku paham. Demmit! Che Bakaq pangkah kitorang rupa-rupanya! Grr! Lepas semua dok gelak, dengan selambernya dia cakap;

"Saya tak cakap pada oghe-oghe kat sini. Saya cakap tentang oghe-oghe kat luar sana tu haa. Hehe."

Duhh! Ye lah tu Che Bakaq oi. Macam lah aku ni bengong sangat untuk mempercayai penipuan selemah tu.
=__="

Wednesday, October 5, 2011

Che Bakaq Episod 01

Che Bakaq ni kiranya macam sorang ustaz lah, sebab dia mengajar subjek yang berkenaan dengan agama yakni subjek CTU101. Che Bakaq ni sorang lecturer yang baik, tapi dia ni jenis yang suka pangkah orang lah jugak. Nak dijadikan cerita, aku pernah la kena dgn dia satu hari tu. Cerita ni aku pernah bubuh kat FB aku dulu, ni saja-saja je nak update kat blog. Biasa laa, aku bosan maa.

Waktu tu tengah hari kalau tak silap aku. Around pukul 12PM kot. Hari tu aku dengan budak-budak kelas aku ada sesi bacaan Yaasin dengan Che Bakaq. Sesi tu terbahagi kepada 2 iaitu menghafal dan membaca beberapa petikan ayat dalam surah Yaasin. Disebabkan kelas penuh, kitorang terpaksa lah buat sesi tu kat Pusat Islam UiTM Machang. Tengah dok tunggu giliran orang lain, last-last tiba lah jua turn aku.

Che Bakaq: Haa giliran sapa nak baca Yaasin pulak ni? (Sambil usap-usap dan lap-lap muka.)

Aku: Saya, ustaz! (Mengesot pi ke arah Che Bakaq.)

Che Bakaq: Tuu, gapo rambut mu aneh sangat tu?

Aku: Oh, hehe. (Merenyih mcm kerang busuk sambil garu-garu line kat rambut aku ni.)

Che Bakaq: Kamu jangan buat benda-benda yang aneh kat UiTM ni. Kalau kamu nak buat, buat kat sekolah dulu. Jangan buat kat UiTM ni.



Aku: (Err. FYI aku ni prefect time sekolah dulu so macam mana aku nak buat rambut style aneh-aneh kalau kerja aku kat skolah dulu dok jumpa Izham je? Tu pasal aku buat style rambut aneh-aneh kat UiTM ni. Lagipun, takdak la aneh sangat kot.) Okay, ustaz.

Che Bakaq: Ustaz nak nanti kamu perbetul rambut kamu tu nanti, paham?

Aku: (Tunggu rambut ni panjang dulu pastu baru aku perbetul lah.) Paham, Ustaz, nama saya Afiq Faisal. (Saja nak cepat-cepatkan sesi bacaan Yaasin sebab tak mau dengar ceramah free ni lagi.)

Che Bakaq: Penampilan tu penting. Jangan buat rambut aneh mcm ni dah.

Aku: (Ya rabbi! Tak habis-habis lagi ke orang tua ni?) Okay, ustaz. In shaa Allah nanti saya ubah. Nama saya Muhammad Afiq Faisal, yang nombor 8 atau 9 tu kot.

Che Bakaq: Afiq Faisal? Hmm. (Cari nama kat kertas tapi tak jumpa.)

Aku: Ni haa, ustaz. Nombor 8, nama Afiq Faisal tu. (Tuju jari telunjuk tangan kiri kat kertas yang Che Bakaq pegang.)

Che Bakaq: Ni, gelang gapo yang kamu pakai ni? (Pegang gelang kat tangan kiri aku.)

Aku: (Demmit! Big mistake! Patutnya tunjuk pakai tangan kanan tadi.) Oh, hehe. Gelang saje-saje je ni ustaz.

Che Bakaq: Saje-saje gaponya hah? Kamu tau tak yang pakai gelang ni salah?

Aku: Err tau, ustaz. (Lepas aku sambung degree nanti baru aku boleh continue sesi Yaasin ni ka?)

Che Bakaq: Kamu tau tak berdosa pakai gelang? Pot pet pot pet, tuhan marah, pot pet pot pet, haram, pot pet pot pet, masuk neraka, pot pet pot pet, ustaz nak kamu tanggalkan gelang ni nanti.

Aku: (GRR!) Okay, ustaz. Nanti saya tanggalkan. (Usha belakang jap. Alhamdulillah. Nasib baik takdak orang nampak aku kena bebelan Che Bakaq)

Che Bakaq: Bagus. Haa cepat la baca Yaasin tu.

Aku: (Grr! Dari tadi aku nak baca, tapi Che Bakaq dok pot pet pot pet je.) Okay, ustaz.

Moral of the story;
1. Jangan buat rambut aneh-aneh kat dalam UiTM.
2. Guna tangan kanan bila nak tunjuk apa-apa.
3. Teruskan mengsengih bila kena bebel.
Klau korang buat tiga-tiga benda ni, in shaa Allah nescaya benda yang boleh habis dalam masa 3 minit takkan di-extend jadi 10 minit. In shaa Allah. ^^"

Sunday, October 2, 2011

Kepulangan Anak Kelahiran Bandar Hujan, Apecer?

Ibarat najis bintang rebah ke bumi, sepantas tu lah yang aku rasa. Agagaga! Habis satu sem dah oi, tu yang aku nak habaq mai kat hangpa! Wahh. Rasa macam baru semalam je aku dengan Pidot dok maki hamun pihak tertentu sebab merana terseksa terseksi dek Minggu Destini Siswa a.k.a minggu orientasi. Hehe. ^^"

Tanggal seluar dan baju. Eh! I mean tanggal 1 Oktober 2011, tamatlah sudah semester pertama aku dalam usaha memperabehkan diploma pengurusan maklumat kat UiTM Machang nih. Huhu. Habis je last paper, snap gambar sikit-sikit dengan member, aku pun cepat-cepat daki tingkat 5. Bawak turun beg-beg semua. Haih. Tolong ingatkan aku supaya tak bawak 5 beg pakaian next sem ya? Hukhuk. TT,TT

Mak dan abah sampai depan kolej naik kereta saga biru tepat jam 1PM. Alhamdulillah, diorang selamat sampai. Habis sumbat semua barang kat dalam bonet and say farewell kat member-member semua, kitorang pun chow cepat-cepat! Malas aku nak tunggu lama-lama kat sini. Huhu. Kat dalam keta, terpaksa la aku dengar 'lagu' yang paling merdu bertajuk "Perbalahan Antara Mak Dan Abah". Hadoyai. Nasib baik gaduh-gaduh biasa je. Hahak!

Kat dalam kereta, aku berhibernasi macam biasa. Around pukul 6PM, tibalah sudah kemunculan yang dinanti-nantikan oleh sekian lama. Bhahaha! TAIPING TOUCHDOWN! ^^ So, apa perubahan yang aku nampak kat Taiping ni? Hmm, baaaaanyak perubahan yang tak berlaku. Hampeh! Sama je macam dulu. =="

Apa-apa pun, aku akan cuba memanfaatkan cuti 1 bulan 3 minggu nih dengan sebaik-baiknya. Cadang nak tolong mak dengan abah, tu je yang aku mampu buat pun. Hehe. ^^

Saturday, October 1, 2011

Lagu Coming Home Versi Bahasa Melayu Loghat Utara

Aku dah nak balik
Aku dah nak balik
Pi habaq kat satu dunia yang aku dah nak balik
Biaq pi la hujan basuh semua rasa-rasa sakit semalam tu
Aku tau kerajaan langit aku tengah dok tunggu tu, dan depa pun dah maafkan kekhilafan aku
Aku dah nak balik, aku dah nak balik
Pi habaq kat satu dunia yang aku dah nak balik

Toodiaaa, kat kampong aku dulu, aku rasa macam aku lah yang paling hebat baq mai kat hang
(Aku dah balik wahai bayi)
Aku rasa lah kan, macam dah takdak apa-apa yang aku tak boleh buat
Dan kalau hang dengan aku taruk tangan tinggi-tinggi
(Woi, taruk la tinggi-tinggi)
Kalau lah hang pernah hilang lampu suluh sebelom nih, nah, yang ni untuk hang
Dan hang pulak, mimpi basah ni untuk hang

Aku dengaq tangisan badut sarkis sesat tang mana ntah
Aku benci gila babi lagu tu
Aku rasa macam depa dok merapu apajadah entah dengan aku bila depa mai
Satu lagi hari satu lagi Subuh
Satu lagi Kinah, seronok jumpa hang, pi perabeh Maths tu baru aku boleh blah
Apa yang patut aku buat kalau lampu kelab dangdut tiba-tiba menyala?
Senang nak jadi Mrs. Puff, tapi payah nak jadi Sean Kingston
Apa nak buat kalau si kembaq tu tanya awat aku tak kawen dengan mak depa?
(Awat lahabau oi?)
Nak respon macam mana nih?
Macam mana kalau anak jantan aku dok perati aku dengan muka yang sejibik macam aku?
Dan dia cakap dia nak jadi macam aku bila besaq nanti
Taik! Tapi aku tak perabeh elok-elok
Satu lagi malam yang panjang nak mampuih
Satu lagi hari satu lagi Subuh
Pi habaq Taneka dengan Taresha yang besok pagi aku okay dah
Satu lagi gebang yang aku dok tanggung
Aku kena pi balik kat habitat asal aku

Sebijik rumah bukannya satu rumah, aku benci gila babi lagu nih
Betoi ka rumah memang rumah bila orang yang tersayang semuanya dah hilang?
Dan Nepal memang berani nak salahkan hang pasai tu
Dan hang tau yang hang takkan kena tembak kalau hang nampak peluru tu
Tapi hang rasa dan masih lagi merasa
Dan duit takkan dapat tebuih balik atau tutup rasa tu
Tapi hang dok tahan dan asyik jatuh tertonggeng
Pi tuang todi, main bola sapa-sapa dan hang terus jatuh tertonggeng
Wahai bayi, kita dok hidup bergelumang dengan dosa sebab kita sungguh-sungguh tengah bercinta
Tapi kita dok lah hidup macam member
Tu pasai hang jadi tetamu tak diundang kat rumah hang sendiri
Ni lah masanya nak buat rumah hang sebagai rumah hang
Pi angkat tepon, cepat laa

Aku dah nak balik
Aku dah nak balik
Pi habaq kat satu dunia yang aku dah nak balik
Biaq pi la hujan basuh semua rasa-rasa sakit semalam tu
Aku tau kerajaan langit aku tengah dok tunggu tu, dan depa pun dah maafkan kekhilafan aku
Aku dah nak balik, aku dah nak balik
Pi habaq kat satu dunia yang aku dah nak balik

Takdak apa-apa yang boleh hentikan kita sekarang, aku suka gila babi kat lagu nih
Bila dia mai dia buat aku rasa kuat baq mai kat hang
Aku ingatkan aku ada habaq kat hangpa semua yang kita takkan berenti
Kita pi berlayaq tang blok Halim Bisu nuhh
Tu yang buat aku, selamatkan aku, pandu aku menggila
Pandu aku jauh-jauh daripada berhadapan dengan aku
Maaf zahir dan batin untuk semua salah dan silap aku
Selamat datang ke kampong halaman aku
Iye, dah lama aku tak balik
Banyak gaduh, banyak parut, banyak botol
Banyak keta, banyak naik, banyak turun
Pi balik, aku hilang hanjeng kurap aku
(Aku rindu nak mampuih kat hang)
Dan terpacak aku kat sini, sorang jantan yg baik!
(Jantan baik)
Timakaseh tuhan
(Timakaseh tuhan)

Aku dah nak balik
Aku dah nak balik
Pi habaq kat satu dunia yang aku dah nak balik
Biaq pi la hujan basuh semua rasa-rasa sakit semalam tu
Aku tau kerajaan langit aku tengah dok tunggu tu, dan depa pun dah maafkan kekhilafan aku
Aku dah nak balik, aku dah nak balik
Pi habaq kat satu dunia yang aku dah nak balik